Tudnivalók az 55. Nemzetközi Kémiai Diákolimpia felkészítojérol | Címeink | Keresés | A lapok térképe | Feladatok    
   Kezdőlap Nyomtatható verzió



   Az előző év
   Évről-évre
   A következő év






A minden évben megrendezésre kerülő Nemzetközi Kémiai Diákolimpia a világ kémia iránt érdeklődő középiskolás diákjainak nagy versenye. Az ötvenöt éves múltra visszatekintő verseny egyik kezdeményezője Magyarország volt, és a magyar csapat a kezdetek óta az olimpia állandó résztvevője és igen eredményes szereplője.

A négytagú olimpiai csapatba bekerülni nagy elismerést és megtiszteltetést, valamint igen sok kemény munkát, de elsősorban óriási élményt jelent!

Idén végre három távolsági olimpia után élő versenyre kerül sor Zürichben, ahova 90 ország legjobb diákjait várják.

Az olimpiai csapat négy tagját a Kémia OKTV és a Középiskolai Kémiai Lapokban zajló levelező verseny legjobbjai közül válogatjuk ki. Az idei OKTV-n jól szereplő diákokat (1.-10. helyezettek és a nem végzős 11.-23. helyezetteket várjuk az olimpiai felkészítőre, ahol a jövő évi Mengyelejev Diákolimpia kerete is kialakul. Az idén a KÖKÉL H pontversenyének első 3 fordulójának eredményére alapozunk. Minden meghívott emailben kap külön értesítést, ahol jelentkezni tud.

A Diákolimpia előkészítő és válogató tanfolyamának első fordulóját az ELTE Kémiai Intézetében tartjuk 2023. április 19-28 között.

A résztvevőket április 19-én, szerdán 10:00-kor várjuk a tanfolyam helyszínén (Budapest XI., Pázmány P. sétány 1/A., találkozó a Kémia portánál, ahol az OKTV döntő regisztrációja volt. Az órarendet és további tananyagokat a kurzust támogató Canvas oktatástámogató rendszeren közöljük (meghívó jelentkezés után érkezik). Füzetet, íróeszközt, számológépet és laboratóriumi köpenyt mindenki hozzon magával.

Az előadások és laborok - ebédszünettel - reggeltől estig tartanak. A szerdai, csütörtöki és pénteki munkával töltött nap után félnapos dolgozatírás következik hétfőn. Eztán további oktatás, illetve kedden labor és csütörtökön egy másik elméleti vizsga következik. Pénteken kiderül, hogy ki az a legjobbnak bizonyuló 10-12 versenyző, akit újabb egyhetes intenzív munkára hívunk vissza május végére.

A vidéki diákok a tanfolyam ideje alatt az ELTE kollégiumaiban, remélhetően a Bolyai Kollégiumban (http://bolyai.elte.hu) a tanfolyamot támogató Belügyminisztérium költségén kaphatnak szállást. A tanfolyam résztvevői szerény étkezési támogatást is kapnak, de útiköltséget az adminisztráció nehézsége miatt nem tudunk téríteni.

Elérhetőségünk: olimpia@chem.elte.hu

Gratulálunk!

Budapest, 2023. március 27.

Varga Szilárd és Magyarfalvi Gábor

a válogató szervezői