Tudnivalók az 50. Nemzetközi Kémiai Diákolimpia válogatójáról | Címeink | Keresés | A lapok térképe | Feladatok    
   Kezdőlap Nyomtatható verzió   Az előző év
   Évről-évre
   A következő év


A minden évben megrendezésre kerülő Nemzetközi Kémiai Diákolimpia a világ kémia iránt érdeklődő középiskolás diákjainak nagy versenye. Az ötvenéves múltra visszatekintő verseny egyik kezdeményezője Magyarország volt, és a magyar csapat a kezdetek óta az olimpia állandó résztvevője és igen eredményes szereplője.

A négytagú olimpiai csapatba bekerülni nagy elismerést és megtiszteltetést, valamint igen sok kemény munkát, de elsősorban óriási élményt jelent!

Az 50. évfordulóját ünneplő olimpiát 2018-ban Csehország és Szlovákia rendezi július 19. és 29. között. Itt közel 80 ország legjobb diákjainak társaságában mutathatják meg tudásukat a versenyzők. A versenyen kívül számos közös program járul hozzá, hogy az olimpia minden résztvevő számára életreszóló élménnyé váljon.

Az olimpiai csapat négy tagját az Kémia OKTV és a Középiskolai Kémiai Lapokban zajló levelező verseny legjobbjai közül válogatjuk ki két egyhetes felkészítő tábor keretében. A sok éve működő rendszer szerint automatikusan meghívjuk a keretbe az OKTV két kategóriájának legjobb 10-10 versenyzőjét és a KÖKÉL levelező versenyének első helyezettjeit. Az idén a KÖKÉL H pontversenyének első 3 fordulójának eredményére alapozunk. A szabad helyek függvényében néhány további 10-11. osztályos OKTV döntős is megkapja a meghívót a válogatóra. A jövő évi Mengyelejev Diákolimpia kerete is ezen a válogatón alakul ki.

A Diákolimpia előkészítő és válogató tanfolyamának első fordulóját az ELTE Kémiai Intézetében tartjuk 2018. április 4-13 között. Az OKTV eredményének kialakulása után közöljük az olimpiai válogatóra meghívottak végleges névsorát a http://olimpia.chem.elte.hu honlapon.

A résztvevőket április 4-én, szerdán 14:00-kor várjuk a tanfolyam helyszínén (Budapest XI., Pázmány P. sétány 1/A., találkozó a Kémia portánál, ahol az OKTV döntő regisztrációja volt. Az órarendet és a terembeosztást a honlapon (http://olimpia.chem.elte.hu) közöljük. Füzetet, íróeszközt, számológépet és laboratóriumi köpenyt mindenki hozzon magával.

Az előadások és laborok - ebédszünettel - reggeltől estig tartanak. A szerdai, csütörtöki és pénteki munkával töltött nap után félnapos dolgozatírás következik hétfőn. Eztán további oktatás, illetve vizsgák következnek (kedden labor, csütörtökön elmélet). Péntekre kiderül, hogy ki az a legjobbnak bizonyuló 10-12 versenyző, akit újabb egyhetes intenzív munkára hívunk vissza (május 23-június 1.).

A vidéki diákok a tanfolyam ideje alatt az ELTE Bolyai Kollégiumában (http://bolyai.elte.hu) a tanfolyamot támogató Emberi Erőforrás Minisztérium költségén kaphatnak szállást. A tanfolyam résztvevői szerény étkezési támogatást is kapnak, de útiköltséget az adminisztráció nehézsége miatt nem tudunk téríteni.

Elérhetőségünk: olimpia@chem.elte.hu

Gratulálunk!

Budapest, 2018. március 18.

Magyarfalvi Gábor

a válogató szervezője