Tudnivalók a válogatóról | Címeink | Keresés | A lapok térképe | Feladatok    
   Kezdőlap Nyomtatható verzió   Az előző év
   Évről-évre
   A következő év


A minden évben megrendezésre kerülő Nemzetközi Kémiai Diákolimpia a világ kémia iránt érdeklődő középiskolás diákjainak nagy versenye. A több, mint negyvenéves múltra visszatekintő verseny egyik kezdeményezője Magyarország volt, és a magyar csapat a kezdetek óta az olimpia állandó résztvevője és igen eredményes szereplője.

A négytagú olimpiai csapatba bekerülni nagy elismerést és megtiszteltetést, valamint igen sok kemény munkát, de elsősorban óriási élményt jelent! 2013-ban a verseny Oroszországban, Moszkvában lesz, ahol a résztvevők július 15. és 24. között mintegy 70 ország legjobb diákjainak társaságát élvezhetik, és kemény versenyben mérhetik velük össze tudásukat. A versenyen kívül számos közös program járul hozzá, hogy az olimpia minden résztvevő számára életreszóló élménnyé váljon.

Az olimpiai csapat négy tagját az Kémia OKTV és a Középiskolai Kémiai Lapokban zajló levelező verseny legjobbjai közül válogatjuk ki két egyhetes felkészítő tábor keretében. A sok éve működő rendszer szerint automatikusan meghívjuk a keretbe az OKTV két kategóriájának legjobb 10-10 versenyzőjét és a KÖKÉL levelező versenyének első helyezettjeit. A levelező verseny kijavított munkái az OKTV döntő után átvehetők. A szabad helyek függvényében néhány további 10-11. osztályos OKTV döntős is megkapja a meghívót a válogatóra.

A Diákolimpia előkészítő és válogató tanfolyamának első fordulóját az ELTE Kémiai Intézetében tartjuk 2012. április 11. és 19. között. Az OKTV eredménye csak a kezdés előtti napokban alakul ki, ekkor közöljük az olimpiai válogatóra meghívottak végleges névsorát a http://olimpia.chem.elte.hu honlapon.

Mielőbbi választ kérünk, hogy a felkért diákok részt kívánnak-e venni az előkészítőn és kérnek-e kollégiumi elhelyezést. A jelentkezést KIZÁRÓLAG a fenti honlapon keresztül küldhetik el.

A résztvevőket április 11-én, csütörtökön 10:00-kor várjuk a tanfolyam helyszínén (Budapest XI., Pázmány P. sétány 1/A., találkozó a Kémia portánál, ahol az OKTV döntő regisztrációja volt, majd az első óra a Déli tömb Hajós György teremben lesz). Az órarendet és a terembeosztást a honlapon (http://olimpia.chem.elte.hu) közöljük. Füzetet, íróeszközt, számológépet és laboratóriumi köpenyt mindenki hozzon magával. Felhívjuk a résztvevők figyelmét az olimpiai levelező a KÖKÉL-ben és az interneten is elérhető anyagára.

Az előadások és laborok - ebédszünettel - reggeltől estig tartanak. A csütörtöki, pénteki, és szombati munkával töltött nap után félnapos dolgozatírás következik hétfőn. Eztán újabb két oktatási nap következik, majd csütörtökön újabb dolgozatra kerül sor. Péntekre kiderül, hogy ki az a legjobbnak bizonyuló 10-12 versenyző, akit újabb egyhetes intenzív munkára hívunk vissza. Ez várhatólag május 23-31 között lesz.

A vidéki diákok a tanfolyam ideje alatt az ELTE Bolyai Kollégiumában (http://bolyai.elte.hu) a tanfolyamot támogató Nemzeti Erőforrás Minisztérium költségén kaphatnak szállást. .

További információk: az OKTV döntő után személyesen a regisztrációs időszakban: 1-372 2500/6587 telefonon folyamatosan: olimpia@chem.elte.hu email címen

Gratulálunk!

Budapest, 2013. március 19.

Magyarfalvi Gábor

a válogató szervezője