Tudnivalók a válogatóról

A minden évben megrendezésre kerülő Nemzetközi Kémiai Diákolimpia a világ kémia iránt érdeklődő középiskolás diákjainak nagy versenye. Az idei, 42. diákolimpiát Japánban, Tokióban rendezik július 19-28 között.

A Magyarországot képviselő négytagú olimpiai csapatba bekerülni csak sok munka és tanulás után lehetséges. Maga az olimpia hatalmas élmény, de a felkészülés is hasznos és élvezetes tapasztalataink szerint minden résztvevőnek.

Az olimpiai csapat négy tagját az Országos Kémiai Tanulmányi Verseny és a Középiskolai Kémiai Lapokban zajló levelező tanfolyam legjobbjai közül válogatjuk ki két egyhetes felkészítő tábor keretében. A sok éve működő rendszer szerint automatikusan meghívjuk a keretbe az OKTV két kategóriájának legjobb 10-10 versenyzőjét, valamint a KÖKÉL olimpiai levelező versenyének első helyezettjeit. Az esetleges átfedések miatt a szabad helyekre jól szereplő 10-11. osztályos OKTV résztvevőket hívtunk be.

A levelező verseny már lezárult, a kijavított leveleket visszaküldtük.

A honlapon közzétettük az olimpiai válogatóra meghívottak névsorát. Más módon meghívót nem küldünk! Azonnali regisztrációt kérünk (határidő április 16. 14.00), hogy kiderüljön, a felkért diákok részt kívánnak-e venni az előkészítőn és kérnek-e kollégiumi elhelyezést. Az esetleges kérdésekre az olimpia@chem.elte.hu címen tudunk válaszolni.

A diákolimpia előkészítő és válogató tanfolyamát az ELTE Kémiai Intézetében tartjuk 2010. április 22. és 30. között. A résztvevőket az első nap 10:00-kor várjuk a tanfolyam helyszínén (Budapest XI., Pázmány P. sétány 1/A) az ELTE Lágymányosi épületének alagsorában a -1.63-as termében. Füzetet, íróeszközt, számológépet és laboratóriumi köpenyt mindenki hozzon magával. Felhívjuk a résztvevők figyelmét az olimpiai levelező a KÖKÉL-ben és az Interneten is elérhető anyagára.

Az előadások és laborok ebédszünettel 8-tól 18 óráig tartanak. A csütörtöki, pénteki és szombati munkával töltött nap után szünetet tartunk, majd félnapos dolgozatírás következik hétfőn. Két nap oktatás után csütörtökön újabb dolgozatra kerül sor, aminek eredményeként péntekre kiderül, hogy ki az a legjobbnak bizonyuló 10-12 versenyző, akit újabb egyhetes intenzív munkára hívunk vissza. Ez május 20-28 között lesz.

A vidéki diákok a tanfolyam ideje alatt az ELTE Bolyai Kollégiumában (természettudományos tehetséggondozó kollégium) a tanfolyamot támogató Oktatási Minisztérium költségén kaphatnak szállást. (Hétvégén is bent lehet maradni a kollégiumban.)A kollégisták csomaggal együtt jöjjenek az egyetemre, este együtt mennek a szállásra. Napközben az egyetem melletti menzán lehet étkezni, kb. 600 és 1000 forint között. (Sajnos az étkezést és a közlekedést nem tudjuk fizetni.)

Gratulálunk!

Budapest, 2010. április 8.

Magyarfalvi Gábor, Tarczay György

a válogató szervezői