Tudnivalók és jelentkezés a válogatóra

A minden évben megrendezésre kerülő Nemzetközi Kémiai Diákolimpia a világ kémia iránt érdeklődő középiskolás diákjainak nagy versenye. A tavalyi magyarországi verseny után idén az alapításának 800. évfordulóját ünneplő Cambridge-i Egyetem lesz a házigazda július 18-27 között.

A Magyarországot képviselő négytagú olimpiai csapatba bekerülni csak sok munka és tanulás után lehetséges. Maga az olimpia hatalmas élmény, de a felkészülés is hasznos és élvezetes tapasztalataink szerint minden résztvevőnek.

Az olimpiai csapat négy tagját az Országos Kémiai Tanulmányi Verseny és a Középiskolai Kémiai Lapokban zajló levelező tanfolyam legjobbjai közül válogatjuk ki két egyhetes felkészítő tábor keretében. A sok éve működő rendszer szerint automatikusan meghívjuk a keretbe az OKTV két kategóriájának legjobb 10-10 versenyzőjét, valamint a KÖKÉL olimpiai levelező versenyének első helyezettjeit.

A levelező verseny már lezárult, a kijavított leveleket visszaküldtük. Az átfedések miatt a szabad helyekre további 10-11. osztályos OKTV résztvevőket hívtunk meg.

Ha az OKTV eredménye kialakul, a honlapon közzétesszük az olimpiai válogatóra meghívottak névsorát. Más módon meghívót nem küldünk! Akit érdekel a lehetőség, figyelje a honlapot! Az esetleges kérdésekre az olimpia@chem.elte.hu címen tudunk válaszolni.

Mielőbb választ kérünk, hogy a felkért diákok részt kívánnak-e venni az előkészítőn és kérnek-e kollégiumi elhelyezést. A jelentkezést KIZÁRÓLAG itt küldhetik majd el. Május 4-én a jelentkezéseket lezárjuk.

A diákolimpia előkészítő és válogató tanfolyamát az ELTE Kémiai Intézetében tartjuk 2009. május 21. és 29. között. A résztvevőket május 21-én, csütörtökön 10:00-kor várjuk a tanfolyam helyszínén (Budapest XI., Pázmány P. sétány 1/A) a Kémia épület 062-es előadőjában. Füzetet, íróeszközt, számológépet és laboratóriumi köpenyt mindenki hozzon magával. Felhívjuk a résztvevők figyelmét az olimpiai levelező a KÖKÉL-ben és az Interneten is elérhető anyagára.

Az előadások és laborok ebédszünettel 8-tól 18 óráig tartanak. A csütörtöki, pénteki és szombati munkával töltött nap után szünetet tartunk, majd félnapos dolgozatírás következik hétfő reggel. Két nap oktatás után csütörtökön újabb dolgozatra kerül sor, aminek eredményeként péntekre kiderül, hogy ki az a legjobbnak bizonyuló 10-12 versenyző, akit újabb egyhetes intenzív munkára hívunk vissza. Ez június utolsó napjaiban lesz. A vidéki diákok a tanfolyam ideje alatt az ELTE Budaörsi úti Kollégiumában a tanfolyamot támogató Oktatási Minisztérium költségén kaphatnak szállást.

A "kollégisták" csomaggal együtt jöjjenek, este együtt mennek a szállásra. (Hétvégén is bent lehet maradni a kollégiumban.) Napközben az egyetem melletti menzán lehet étkezni, kb. 600 és 1000 forint között, este pedig a kollégium menzáján. (Sajnos az étkezést és a közlekedést nem tudjuk fizetni.)

Gratulálunk!

Budapest, 2009. április 18.

Magyarfalvi Gábor,

a válogató szervezője