Tudnivalók és jelentkezés a válogatóra | Címeink | Keresés | A lapok térképe | Feladatok    
   Kezdőlap Nyomtatható verzió   Az előző év
   Évről-évre
   A következő év


A minden évben megrendezésre kerülő Nemzetközi Kémiai Diákolimpia a világ kémia iránt érdeklődő középiskolás diákjainak nagy versenye. A több mint harmincéves múltra visszatekintő verseny egyik kezdeményezője Magyarország volt, és a magyar csapat a kezdetek óta az olimpia állandó résztvevője és igen eredményes szereplője.

A négytagú olimpiai csapatba bekerülni nagy elismerést és megtiszteltetést, valamint igen sok kemény munkát, de elsősorban óriási élményt jelent! 2007-ban a verseny Moszkvában lesz, ahol a résztvevők július 15. és 24. között 68 ország legjobb diákjainak társaságát élvezhetik, és kemény versenyben mérhetik velük össze tudásukat. A versenyen kívül számos közös program járul hozzá, hogy az olimpia minden résztvevő számára életreszóló élménnyé váljon.

Az olimpiai csapat négy tagját az Országos Kémiai Tanulmányi Verseny és a Középiskolai Kémiai Lapokban zajló levelező tanfolyam legjobbjai közül válogatjuk ki két egyhetes felkészítő tábor keretében. A sok éve működő rendszer szerint automatikusan meghívjuk a keretbe az OKTV két kategóriájának legjobb 10-10 versenyzőjét, valamint azokat az előző év(ek)ben a válogató és felkészítő verseny második fordulójába jutott diákokat, akik az idei OKTV döntőjébe bejutottak. Idén a KÖKÉL levelező versenyének első 9 helyezettjét is behívjuk. A levelező verseny már lezárult, a kijavított levelek az OKTV döntőn átvehetők. Ha az esetleges átfedések és visszalépések miatt marad még szabad hely, akkor néhány további 10-11. osztályos OKTV döntős is számíthat a meghívónkra.

A Diákolimpia előkészítő és válogató tanfolyamának első fordulóját az ELTE Kémiai Intézetében tartjuk 2007. május 24. és június 1. között. Az OKTV eredménye április 17-én alakul ki, ekkor közöljük az olimpiai válogatóra meghívottak végleges névsorát a http://olimpia.chem.elte.hu honlapon.

Mielőbbi választ kérünk, hogy a felkért diákok részt kívánnak-e venni az előkészítőn és kérnek-e kollégiumi elhelyezést. A jelentkezést KIZÁRÓLAG a fenti honlapon keresztül küldhetik el, május 4-ig. Későbbi jelentkezést nem tudunk fogadni. A résztvevőket május 24-én, csütörtökön 10:00-kor várjuk a tanfolyam helyszínén (Budapest XI., Pázmány P. sétány 1/A., 065 terem). Füzetet, íróeszközt, számológépet és laboratóriumi köpenyt mindenki hozzon magával. Felhívjuk a résztvevők figyelmét az olimpiai levelező a KÖKÉL-ben és az interneten is elérhető anyagára.

Az előadások és laborok – ebédszünettel – 8-tól 18 óráig tartanak. A csütörtöki, pénteki és szombati munkával töltött nap után szünetet tartunk, majd félnapos dolgozatírás következik hétfő reggel. Két nap oktatás után csütörtökön újabb dolgozatra kerül sor, aminek eredményeként péntekre kiderül, hogy ki az a legjobbnak bizonyuló 10–12 versenyző, akit újabb egyhetes intenzív munkára hívunk vissza. Ez varhatólag június közepén lesz.

A vidéki diákok a tanfolyam ideje alatt az ELTE Budaörsi úti Kollégiumában a tanfolyamot támogató Oktatási Minisztérium költségén kaphatnak szállást. A kollégium címe: 1117 Budapest, Budaörsi út 95-101.

További információk: a regisztrációs időszakban: az 1-209 0555/6587 telefonon és folyamatosan az olimpia@chem.elte.hu email címen

Budapest, 2007. április 14.

Tarczay György

a válogató szervezője