Tudnivalók és jelentkezés a válogatóra

A minden évben megrendezésre kerülő Nemzetközi Kémiai Diákolimpia a világ kémia iránt érdeklődő középiskolás diákjainak nagy versenye. A több mint harmincéves múltra visszatekintő verseny egyik kezdeményezője Magyarország volt, és a magyar csapat a kezdetek óta az olimpia állandó résztvevője és igen eredményes szereplője.

A négytagú olimpiai csapatba bekerülni nagy elismerést és megtiszteltetést, valamint igen sok kemény munkát, de elsősorban óriási élményt jelent! 2005-ben a verseny Tajwanon lesz, ahol a résztvevők július 16. és25. között több mint 60 ország legjobb diákjainak társaságát élvezhetik, és kemény versenyben mérhetik velük össze tudásukat. A versenyen kívül számos közös program járul hozzá, hogy az olimpia minden résztvevő számára életreszóló élménnyé váljon.

Az olimpiai csapat négy tagját az Országos Kémiai Tanulmányi Verseny és a Középiskolai Kémiai Lapokban zajló levelező tanfolyam legjobbjai közül válogatjuk ki két egyhetes felkészítő tábor keretében. A sok éve működő rendszer szerint automatikusan meghívjuk a keretbe az OKTV két kategóriájának legjobb 10-10 versenyzőjét. Az idén a levelezésben legjobban szereplők közül is 10 főt hívunk be. A levelező verseny már lezárult. A mai döntő után szívesen adunk tájékoztatást az eredményeiről. Ha az esetleges átfedések és visszalépések miatt marad még szabad hely, akkor néhány további 10-11. osztályos OKTV résztvevő is számíthat a meghívónkra.

A Diákolimpia előkészítő és válogató tanfolyamát az ELTE Kémiai Tanszékcsoportján tartjuk 2005. április 21. és 29. között. Sajnos az idén nagyon hamar és szerencsétlen időbeosztással vagyunk kénytelenek megtartani az előkészítő első fordulóját.

Az OKTV eredménye hétfő dél körül alakul ki és a http://olimpia.chem.elte.hu webhelyen tesszük közzé. Ugyanitt közöljük az olimpiai válogatóra meghívottak névsorát.

Azonnali választ kérünk, hogy a felkért diákok részt kívánnak-e venni az előkészítőn és kérnek-e kollégiumi elhelyezést. A jelentkezést kizárólag a weblapon keresztül küldhetik el, április 19-e, kedd estig. Későbbi jelentkezést nem tudunk fogadni.

A résztvevőket április 21-én, csütörtökön 9:45-kor várjuk a tanfolyam helyszínén (Budapest XI., Pázmány sétány 1/A., 060-as terem). Füzetet, íróeszközt, számológépet és laboratóriumi köpenyt mindenki hozzon magával. Felhívjuk a résztvevők figyelmét az olimpiai levelező a KÖKÉL-ben és az Interneten is elérhető anyagára.

Az előadások és laborok - ebédszünettel - 8-tól 18 óráig tartanak. A csütörtöki, pénteki és vasárnapi, munkával töltött nap után szünetet tartunk, majd félnapos dolgozatírás következik hétfő délután. Két nap oktatás után csütörtökön újabb dolgozatra kerül sor, aminek eredményeként péntekre kiderül, hogy ki az a legjobbnak bizonyuló 10-12 versenyző, akit újabb egyhetes intenzív munkára hívunk vissza. Ez május utolsó napjaiban lesz.

A vidéki diákok a tanfolyam ideje alatt az ELTE Budaörsi úti Kollégiumában a tanfolyamot támogató Oktatási Minisztérium költségén kaphatnak szállást. A kollégium címe: 1117 Budapest, Budaörsi út 95-101.

A tanfolyamon résztvevő diákok számára ösztöndíjat is tud folyósítani a Vegyész Oktatásért Alapítvány, a Klímagépész Kft. jóvoltából. Az ösztöndíj 2400 Ft a bejáró diákok, és 6400 Ft a kollégiumban lakók számára.

Gratulálunk!

Budapest, 2005. április 12.

Magyarfalvi Gábor

a válogató szervezője