Tudnivalók és jelentkezés a válogatóra

Az olimpia a világ kémia iránt érdeklődő középiskolás diákjainak nagy versenye. A több mint harmincéves múltra visszatekintő verseny egyik kezdeményezője Magyarország volt, és a magyar csapat a kezdetek óta az olimpia állandó résztvevője és igen eredményes szereplője.

A négytagú olimpiai csapatba bekerülni nagy elismerés, ami rengeteg, de többnyire élvezetes munkával jár. 2004-ben a verseny helyszíne Kiel városa lesz Németországban, ahol július 18-27. között rendezik az olimpiát. Itt a résztvevők tíz napig több mint 60 ország legjobb diákjainak társaságát élvezhetik, és kemény versenyben mérhetik velük össze tudásukat. A versenyen kívül számos közös program járul hozzá, hogy az olimpia minden résztvevő számára életreszóló élménnyé váljon.

Az olimpiai csapat négy tagját egy 25 fős keretből válogatjuk ki két egyhetes felkészítő tábor keretében. Automatikusan meghívtuk a keretbe az OKTV két kategóriájának legjobb 10-10 versenyzőjét. Az OKTV-vel együtt indult levelező tanfolyam legjobbjai közül is kb. 10 főt hívunk be az idén. Az esetleges átfedések miatt maradt szabad helyekre néhány 10-11. osztályos OKTV résztvevőt hívunk meg.

Minél hamarabb jelezzék az alább található kérdőíven, hogy a felkért diákok részt kívánnak-e venni az előkészítőn. Minden résztvevő számára ajánljuk az évközben folytatott levelező tanfolyam anyagait is, amelyeket az oldalról letölthetnek.

A 36. Nemzetközi Kémiai Diákolimpia előkészítő és válogató tanfolyamát az ELTE Kémiai Tanszékcsoportján tartjuk. A tanfolyam első részére 2004. május 20. és 28. között kerül sor. A tanulókat az első napon (csütörtök) 10 órára várjuk a tanfolyam helyszínén (Budapest XI., Pázmány sétány 1/A., a Petőfi híd budai hídfőjének déli oldalán). Füzetet, íróeszközt, számológépet és laboratóriumi köpenyt minden diák hozzon magával. Az első foglakozás helyszíne az alagsori -1.64. terem.

Az előadások és laborok - ebédszünettel - 8-tól 18 óráig tartanak. Két-két előadási nap után félnapos dolgozatírás következik, hétfőn és csütörtökön. A dolgozatok alapján legjobbnak bizonyuló 10-12 versenyzőt újabb egyhetes intenzív munkára hívjuk vissza. Ez június 24. és július 2. között lesz majd.

A vidéki diákoknak a tanfolyam ideje alatt az ELTE Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumában tudunk szállást adni. Címe: 1118 Budapest, Budaörsi út 95-101.

Az Oktatási Minisztérium támogatását még nem kaptuk meg. Ha ez időben megérkezik, akkor a tanulók étkezéséhez Ticket Restaurant étkezési jegyekkel tudunk hozzájárulni. Ezeket az egyetemi, kollégiumi büfékben és a menzán is lehet használni. A budapestiek ebédjéhez kb. 300 Ft, a vidékiek egész napi étkezéséhez kb. 700 Ft jegy jut naponta.

Az oda- és visszautazás költségeit és a vidéki diákok BKV bérletét szintén megtéríthetjük, ha a támogatás megérkezik. Ez csak akkor lesz lehetséges, ha a jegyek vásárlásáról tanszékünk nevére és címére (ELTE Általános Kémiai Tanszék, Budapest 1117, Pázmány sétány 1/A.) áfás számlát kapunk. Intézetünk tanintézmény, tehát a jegykiadók kötelesek nevünkre is kiadni a diákjegyek számláját.

Gratulálunk!

Budapest, 2004. május 3.

Dr. Magyarfalvi Gábor

a tanfolyam szervezője