Felhívás

FELHÍVÁS

a Nemzetközi Kémiai Diákolimpia magyarországi szervezőitől

minden középiskolás diákhoz és kémiatanárhoz

Kedves diákok!

A minden évben megrendezésre kerülő Nemzetközi Kémiai Diákolimpia a világ kémia iránt érdeklődő középiskolás diákjainak nagy versenye. A több mint harmincéves múltra visszatekintő verseny egyik kezdeményezője Magyarország volt, és a magyar csapat a kezdetek óta az olimpia állandó résztvevője és igen eredményes szereplője.

A négytagú olimpiai csapatba bekerülni nagy elismerést és megtiszteltetést, valamint igen sok kemény munkát, de elsősorban óriási élményt jelent! 2003-ban a verseny Görögországban lesz július elején, ahol több mint 60 ország legjobb diákjai mérik össze tudásukat. A versenyen kívül számos közös program járul hozzá, hogy az olimpia minden résztvevő számára életreszóló élménnyé váljon.

Az olimpiai csapat négy tagját az Országos Kémiai Tanulmányi Verseny két kategóriája és egy levelező tanfolyam legjobbjai közül válogatjuk ki két egyhetes felkészítő tábor keretében. Tapasztalataink szerint ez az idő igen kevés ahhoz, hogy az olimpián megkövetelt tudásanyagot jól el lehessen sajátítani. Ezért az anyag egyes részeit már év közben, levelező formában igyekszünk megismerkedtetni az érdeklődőkkel.

A levelező programban korhatár nélkül részt vehet mindenki, aki szeretne az olimpiai csapatba kerülni (sőt, ez kifejezetten ajánlott is). De ha valakiben esetleg nincs ennyi ambíció vagy önbizalom, az sem kizáró tényező: ez a levelező kapcsolat nyitva áll mindenki számára, akit a kémia a középiskolás anyagon túlmenően is érdekel, és szeretne is tenni valamit tudásának fejlesztése érdekében.

Hogyan lehet bekapcsolódni ebbe a programba? A részvételnek mindössze az a feltétele, hogy a diákolimpia magyar lapjain (http://olimpia.chem.elte.hu) december elején megjelenő feladatokat próbáld meg megoldani, és a megoldásokat küldd be címünkre.

Olimpiai előkészítő
ELTE Általános és Szervetlen Kémiai Tanszék
1518 Budapest 112, Pf. 32.

Azokkal, akik a megoldásokat postára adják, a továbbiakban rendszeres levelező kapcsolatban állunk majd, és a 3-4 legjobb beküldőt - az Országos Kémiai Tanulmányi Versenyen elért helyezésüktől függetlenül - meghívjuk, hogy vegyenek részt az olimpiai felkészítő tábor április végén sorra kerülő egyhetes első fordulójában. Innen jó teljesítménnyel a május végi második fordulóba, onnan pedig akár az olimpiai csapatba is be lehet jutni! Akiknek ez az idén nem sikerül és még csak 9-10. osztályosok, mindenképpen sok ismeretet és tapasztalatot szereznek a következő két olimpia válogatójára.

Kedves kémiatanárok!

Reméljük, hogy a fent körvonalazott program támogatásukra talál. Az utóbbi években az olimpiai csapat tagjai mindannyian részt vettek az év közbeni felkészítésen is. A felkészítő sikerének elemi feltétele az Önök segítsége, részvétele is. Kérjük, segítsenek bennünket abban, hogy minél több kémia iránt érdeklődő diákhoz eljuttatják a felhívást, és segítsék a diákokat szakmai útmutatással, kérdéseik tisztázásával. A feladatok konkrét megoldásában viszont kérjük, kerüljék a részvételt, hiszen a diákok önálló munkájának eredményét szeretnénk lemérni.

Felhívjuk figyelmüket arra, hogy a levelezőben való részvételnek nincs alsó korhatára, tehát tehetséges és érdeklődő alsóbb évesek munkáit is szívesen vesszük. Segítségüket előre is köszönjük, és sok sikert kívánunk tanulóiknak az OKTV-n és az olimpiai felkészülésben is!

Budapest, 2002. október 7.

A program közreműködői

 
Homonnay Zoltán	Igaz Sarolta
Kóczán György	Kotschy András
Magyarfalvi Gábor	Szalay Roland
Szabó András